Spring naar hoofd-inhoud

Condoom vervangt anticonceptiepil als belangrijkste voorbehoedsmiddel in Duitsland

Tijden veranderen, zelfs als het gaat om anticonceptie. Volgens een recente publicatie van 16.11.2023 van het Federale Centrum voor Gezondheidsvoorlichting (BZgA ) blijkt uit actuele gegevens van de representatieve herhaalde enquête naar het anticonceptiegedrag van volwassenen in Duitsland in 2023 dat het condoom de anticonceptiepil heeft vervangen als het favoriete anticonceptiemiddel in Duitsland.

De pil verliest aan populariteit

Het gebruik van de pil neemt af. In 2023 gebruikte nog maar 38 procent van de respondenten dit hormonale anticonceptiemiddel, vergeleken met 55 procent in 2007. De grootste verandering komt tot uiting in het feit dat het condoom nu voor het eerst sinds 2007 vaker wordt gebruikt voor anticonceptie dan de pil (aandeel van 53 procent). Deze verandering in anticonceptiegedrag is gebaseerd op een steeds kritischere houding ten opzichte van hormonale anticonceptiemethoden. Alle andere anticonceptiemethoden spelen slechts voor een klein deel van de bevolking een rol.

Toenemende kritiek op hormonale anticonceptie

De acceptatie van hormonale anticonceptiemethoden neemt af. 61% van de vrouwen en mannen gelooft dat hormonale anticonceptie negatieve effecten heeft op hun lichaam en geest. Ter vergelijking: in 2018 was slechts 48 procent het eens met deze stelling. Een algemene afwijzing van de pil of hormonale anticonceptie wordt gemeld door 15 procent van de vrouwen die anticonceptie gebruiken, vergeleken met slechts 1 procent twaalf jaar geleden.

Vooral de kritische houding van jongvolwassenen ten opzichte van hormonen is opvallend. Het percentage pilgebruikers onder 18- tot 29-jarigen is in twaalf jaar tijd gedaald van 72 naar 46 procent. Tegelijkertijd gebruikt 18 procent van deze leeftijdsgroep nu anticonceptiemethoden zoals het spiraaltje, vergeleken met 3 procent in 2011.

Focus op verdraagbaarheid en betrouwbaarheid

Uit het onderzoek blijkt dat voor 39 procent van de seksueel actieve volwassenen betrouwbaarheid en voor 30 procent gebruiksgemak doorslaggevende criteria zijn bij het kiezen van een anticonceptiemethode. Goede verdraagbaarheid wordt steeds belangrijker voor 25 procent.

Kosten spelen een rol

Voor 19 procent van alle vrouwen en mannen zijn de kosten van een anticonceptiemiddel een belangrijke factor. Vooral vrouwen (30 procent), jonge respondenten (34 procent) en mensen met een laag inkomen (39 procent) bevestigen het belang van de kosten.

Goed geïnformeerd dankzij verschillende bronnen

Respondenten voelen zich goed geïnformeerd: 94% van de 18- tot 49-jarigen vindt zichzelf "zeer goed" of "goed" geïnformeerd over hun anticonceptie. Gynaecologisch advies blijft met 73 procent de belangrijkste informatiebron voor vrouwen. Interessant genoeg zijn websites voor het eerst de meest genoemde bron van informatie voor mannen. Wij bij Mister Size proberen ook een bijdrage te leveren met onze condoomblog om nog meer en betere informatie te geven over anticonceptie en condooms.

Bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen

Aangezien de huidige cijfers helaas laten zien dat seksueel overdraagbare aandoeningen toenemen, is het toegenomen gebruik van condooms een goed teken om deze trend te keren. In tegenstelling tot de anticonceptiepil biedt het condoom betrouwbare bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en is daarom een gemakkelijk verkrijgbaar, betrouwbaar en goedkoop voorbehoedsmiddel zonder de bijwerkingen van hormonen.

Conclusie

Het anticonceptielandschap in Duitsland is aan het veranderen. De kritische houding ten opzichte van hormonale anticonceptiemethoden leidt ertoe dat het condoom de pil vervangt als het belangrijkste anticonceptiemiddel. Verdraagbaarheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak staan centraal bij de keuze van anticonceptiemiddelen. De mogelijkheid om informatie te verkrijgen via internet wordt steeds belangrijker. Met het juiste condoom van Mister in jouw individuele condoommaat worden plezier en sensatie ook niet verwaarloosd, zodat condooms niet te strak zitten of afglijden en je zorgeloos kunt genieten van geslachtsgemeenschap.

Bepaal nu jouw condoommaat

Direct condooms kopen

Mister Size
Meer artikelen

Voor het eerst seks: Tips & info om het mooi te maken

Nu lezen

Wat is de Pearl Index - en waarom condooms goed zijn!

Nu lezen

Bewaar condooms op de juiste manier

Nu lezen