Spring naar hoofd-inhoud

De verborgen risico's van goedkope producten - niet alleen condooms

In de geglobaliseerde wereld van vandaag is de toegang tot producten uit alle hoeken van de wereld gemakkelijker dan ooit. Platforms uit China zoals Temu, AliExpress en Shein hebben een revolutie teweeggebracht op het gebied van online winkelen door een breed scala aan producten aan te bieden tegen zeer betaalbare prijzen. Volgens een onderzoek van marktonderzoeksbureau Appinio heeft 26 procent van de Duitsers tussen 16 en 65 jaar in januari 2024 al iets gekocht bij Temu. Dagelijks komen er nu ongeveer 200.000 pakjes uit China naar Duitsland.

Onder deze producten bevinden zich condooms, producten die in Europa als medische hulpmiddelen moeten worden goedgekeurd en op veiligheid moeten worden getest om optimale bescherming te bieden, niet alleen tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De gunstige prijzen roepen echter altijd vragen op over de kwaliteit en veiligheid van deze producten. In deze blogpost kijken we naar de mogelijke risico's die gepaard gaan met het kopen van goedkope producten, vooral condooms uit het Verre Oosten, en geven we aanbevelingen over hoe je jezelf kunt beschermen.

Kwaliteit en veiligheid

Bij het kopen van goedkope producten, vooral condooms, moet je je niet alleen zorgen maken over de prijs, maar ook over de kwaliteit en veiligheid. Condooms worden niet alleen gebruikt om zwangerschap te voorkomen, maar ook om te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). De effectiviteit van condooms hangt echter sterk af van de kwaliteit. Studies* hebben aangetoond dat condooms die niet voldoen aan internationale, Amerikaanse of Europese kwaliteitsnormen een hoger risico hebben op scheuren en lekken, wat de bescherming aanzienlijk vermindert.

Veel producten van bijzonder goedkope retailers in het Verre Oosten kunnen ook erg goed zijn of een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Aan condooms worden echter hogere veiligheidseisen gesteld waaraan je niet per se op het eerste gezicht kunt zien of het product daaraan voldoet. Bij condooms en andere intieme producten zoals seksspeeltjes en glijmiddelen is het ook belangrijk om te onthouden dat ze in contact komen met het lichaam en dat de materialen soms meer vervuild zijn met schadelijke stoffen dan we zouden willen. In het geval van elektronische seksspeeltjes is er ook de kwestie van elektrische veiligheid, die mogelijk niet zo streng wordt getest als bijvoorbeeld in Europa.

Hoe werken de e-commerce platforms uit China?

Platformen zoals Temu, AliExpress en Shein staan bekend om hun lage prijzen. Deze lage kosten worden vaak bereikt door te produceren in landen met lagere productiekosten. De producten worden door de platforms vaak direct bij de fabrikant ingekocht in grote hoeveelheden, of zelfs direct door de fabrikant geproduceerd alleen wanneer ze worden besteld en direct naar de klant worden verzonden. Dit bespaart zelfs opslagkosten en verzendkosten. De producten komen meestal in speciaal gecharterde vliegtuigen aan in Europa en worden dan overgedragen aan de lokale pakketdiensten. Met de stortvloed aan pakketten die nu elke dag in Europa aankomen, kan de douane ze alleen steekproefsgewijs controleren en er dus niet voor zorgen dat alle onveilige producten gesorteerd zijn of dat alle noodzakelijke belastingen in de landen van bestemming betaald zijn. Dus als je condooms bestelt in Azië, moeten ze door de douane, maar dit biedt geen controle die je de zekerheid geeft dat onveilige producten worden uitgesorteerd, omdat niet elke zending kan worden gecontroleerd.

Condooms die in Azië worden geproduceerd:

In feite worden de meeste condooms nu in Azië geproduceerd, zelfs de condooms die je in Europa en Noord-Amerika van gerenommeerde merken kunt kopen. Toch zijn er vaak grote kwaliteitsverschillen. In Europa gelden bijvoorbeeld strenge regels voor condooms, omdat ze moeten worden goedgekeurd als medisch product. In dit geval geldt dat ook voor de productie in Azië. Condooms die voor Europa geproduceerd worden, moeten dus aan alle eisen van de Medical Devices Act voldoen. De fabrieken moeten zeer strenge certificeringen ondergaan en elk condoom wordt individueel getest. Voor Europa is er bijvoorbeeld een overeenkomstige ISO-norm waaraan condooms moeten voldoen: DIN EN ISO 4074

Maar waarom worden condooms eigenlijk meestal in Azië geproduceerd? Simpelweg omdat de grondstoffen daar groeien. Condooms worden gemaakt van natuurrubberlatex, dat wordt gewonnen uit het sap van de rubberboom. Ze worden meestal verbouwd in Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië. Belangrijke landen waar condooms groeien zijn Thailand, Indonesië en Maleisië. Door lokaal te produceren, stelt Mister Size de lokale bevolking in staat om deel te nemen aan de waardeketen van hun grondstoffen en de grondstof niet alleen goedkoop door te verkopen aan Europa.

Waar je op moet letten

Als je online condooms wilt kopen, moet je op het volgende letten:

  • Lokale winkels: Bij winkels uit de EU of zelfs uit je eigen land, moet je er vrij zeker van zijn dat de producten voldoen aan de respectieve lokale kwaliteitseisen, omdat ze ook onderworpen zijn aan het respectieve markttoezicht van de landen en dienovereenkomstig alleen toegelaten medische producten mogen verkopen. Natuurlijk kunnen er, net als in andere sectoren, een of twee winkels zijn die de regels omzeilen of zelfs nepwinkels zijn.
  • Waarderingen van verkopers: Controleer de beoordelingen en feedback van andere kopers over de kwaliteit van het product en de betrouwbaarheid van de verkoper.
  • Productbeschrijvingen: Wees op je hoede voor vage of ontoereikende productbeschrijvingen. Gerenommeerde producten bevatten meestal gedetailleerde informatie over materialen en producteigenschappen.
  • Retourbeleid: Controleer het retourbeleid van de verkoper. Een klantvriendelijk retourbeleid kan een indicatie zijn van de betrouwbaarheid van de verkoper.
  • Controleer de website van het merk: Als het condoommerk van je keuze een eigen website heeft, kun je die meestal heel gemakkelijk vinden via een zoekopdracht op het web en meer te weten komen over het product en vaak ook over aanbevolen verkooppunten. Gedetailleerde informatie over onze condooms en links naar geselecteerde winkels vind je direct in onze eigen Mister Size Shop sectie.
  • Wees kritisch: Wees kritisch op extreem lage prijzen, die vaak ten koste gaan van de productkwaliteit. Condooms zijn ook nagemaakt.

Het kopen van goedkope producten via platforms zoals Temu, AliExpress, Shein of andere retailers uit het Verre Oosten brengt potentiële risico's met zich mee op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Deze risico's kunnen echter tot een minimum worden beperkt door de productinformatie en de beoordelingen van verkopers zorgvuldig te controleren. Het is belangrijk dat jij, als condoomgebruiker, de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat de producten die je koopt niet alleen voordelig, maar ook veilig en effectief zijn. Uiteindelijk is de beslissing aan jou, maar een weloverwogen keuze kan helpen om je gezondheid en veiligheid te beschermen.

Hoe je veilig geld kunt besparen op condooms

Als je de juiste maat condoom hebt gevonden, raden we je aan een grootverpakking te kopen om te besparen op de prijs per condoom. Condooms hebben een houdbaarheid van enkele jaren na productie en het kan meestal geen kwaad om condooms te kopen voor een normaal gebruik van 1 of zelfs 2 jaar. Omdat iedereen natuurlijk een heel individueel condoomverbruik heeft, biedt Mister Size extra verschillende verpakkingsgroottes, van het 3-pack om uit te proberen, tot het 10-pack, tot de bulkverpakkingen met 36 condooms of vanaf 2024 ook in een zakje met 100 condooms.

Naar de Mister Size winkel

Condooms op vakantie

Als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld het Verre Oosten, Afrika of Zuid-Amerika kun je het beste van tevoren uitzoeken of je condooms mee moet nemen, want de kwaliteit van condooms die lokaal worden aangeboden kan (maar hoeft niet) beduidend slechter zijn dan bijvoorbeeld in Europa of Noord-Amerika. Een paar jaar geleden waren er echte schandalen met lokale condooms in sommige landen, zoals Vietnam*, of in Afrika*, met een zeer slechte kwaliteit en dus een aanzienlijk verhoogd risico op ongewenste zwangerschap en de overdracht van ziekten. Je kunt snel relevante voorbeelden vinden door bijvoorbeeld op Google te zoeken, of kijk eens naar de links onderaan deze pagina in onze sectie referenties.

Mister Size
Meer artikelen

Voor het eerst seks: Tips & info om het mooi te maken

Nu lezen

Wat is de Pearl Index - en waarom condooms goed zijn!

Nu lezen

Bewaar condooms op de juiste manier

Nu lezen