Spring naar hoofd-inhoud

Houdbaarheid van condooms - alle belangrijke informatie

Condooms zijn het meest gebruikte voorbehoedsmiddel ter wereld en worden zowel door mannen als vrouwen gebruikt. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Condooms zijn echter bedoeld voor eenmalig gebruik en zijn vanwege hun materiaal beperkt houdbaar. Veel mensen vragen zich daarom af hoe lang condooms meegaan. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over de houdbaarheid van condooms.

Hoe lang gaan condooms mee?

Condooms gaan meestal maar een beperkte tijd mee. De meeste condooms zijn twee tot vijf jaar houdbaar als ze niet worden gebruikt en op een koele, droge plaats worden bewaard. De houdbaarheid hangt af van zowel het gebruikte materiaal als het verspilde smeermiddel. Onze Mister Size condooms zijn 5 jaar houdbaar vanaf de productiedatum. Als fabrikant vermelden wij deze 5 jaar op de verpakking in de vorm van een houdbaarheidsdatum, die aangeeft hoe lang het condoom gebruikt kan worden. Het is belangrijk deze datum in acht te nemen omdat een condoom na de vervaldatum niet meer veilig is en bijvoorbeeld tijdens het gebruik kan scheuren. Als je nog een condoom hebt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je het onmiddellijk weggooien en een nieuw condoom gebruiken. U moet er ook altijd voor zorgen dat het condoom niet beschadigd is of verkeerd bewaard is voordat u het gebruikt. Een beschadigd of verkeerd bewaard condoom moet u ook weggooien en niet gebruiken voor geslachtsgemeenschap.

Hoe kan ik zien of een condoom niet langer houdbaar is?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: u vindt de houdbaarheidsdatum op de verpakking en normaal gesproken op elk condoom afzonderlijk. Als ze correct zijn bewaard, kunt u het condoom zonder aarzelen vóór de vervaldatum gebruiken, maar niet erna. Het hangt er echter altijd van af hoe ze worden opgeslagen. Onder optimale omstandigheden zijn condooms tot 5 jaar houdbaar, zoals hierboven vermeld. U moet er echter rekening mee houden dat de houdbaarheid van condooms na verloop van tijd afneemt. Daarom is het raadzaam niet te lang te wachten met het gebruik ervan. Het is ook belangrijk dat u de verpakking en de instructies zorgvuldig leest om ervoor te zorgen dat u het product correct gebruikt en goed bewaart.

Wat gebeurt er als ik een verlopen condoom gebruik?

Condooms waarvan de vervaldatum is verstreken, mogen nooit tijdens de seks worden gebruikt, omdat verlopen condooms veel gemakkelijker kunnen scheuren of al poreus zijn. Zij bieden daarom geen betrouwbare bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten of tegen ongewenste zwangerschappen. Dus vervang verlopen condooms onmiddellijk.

Tip: Je hoeft verlopen condooms niet altijd weg te gooien, maar je moet ze niet meer gebruiken tijdens de seks. Wat nog wel kan, is ze gebruiken om bijvoorbeeld je kraan te ontkalken. Vul het condoom gewoon voorzichtig met een beetje azijn en leg het condoom dan over je kraan zodat de azijn de tuit van je kraan kan doordrenken. Laat het condoom met de azijn enkele uren, bijvoorbeeld een nacht, op de kraan staan. Daarna kun je het spoelen met schoon water en is het klaar om ontkalkt te worden.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn condooms lang meegaan?

De meeste condooms zijn gemaakt van natuurrubberlatex en dit materiaal is relatief stevig. Condooms kunnen echter na verloop van tijd poreus worden en hun doeltreffendheid verliezen. Om te voorkomen dat dit vóór de vervaldatum gebeurt, moeten condooms altijd op een koele, donkere en droge plaats worden bewaard. Kou is minder schadelijk voor condooms dan extreme hitte. Meer informatie over hoe condooms verschillende temperaturen verdragen, vindt u hier.

Na gebruik moet het condoom onmiddellijk worden weggegooid.

Condooms zijn bedoeld om slechts eenmaal te worden gebruikt en moeten onmiddellijk na gebruik worden weggegooid. Als je het zegel van een condoom hebt geopend en het vervolgens niet hebt gebruikt, is dat ook een reden om het later niet te gebruiken. Zodra de verpakking is geopend, wordt het condoom blootgesteld aan licht en kan het ook uitdrogen. Beschadigde of geopende zegels moeten ook worden weggegooid.

Zijn je condooms verlopen? - Bestel nu opnieuw

Bestel nu uw condooms in uw individuele condoommaat!

Naar de winkel

Mister Size
Meer artikelen

Een condoom goed omdoen - hoe doe je dat zonder dat het vervelend is

Lees nu

Vriendschap+, vermenging, open relatie & polygamie - wat is dat toch met moderne relatiemodellen?

Lees nu

Het maakt niet uit hoe groot of klein - ik hou van mijn penis

Lees nu