Spring naar hoofd-inhoud

Anticonceptie in andere landen - condoom, pil, enz. wereldwijd

Hoe werkt anticonceptie in andere landen? Zijn condooms en de pil wereldwijd ook populaire voorbehoedsmiddelen?

Hebben andere landen andere gewoonten als het om voorbehoedsmiddelen gaat?

In Europa zijn de anticonceptiepil en het condoom erg in trek als het gaat om anticonceptie, soms de ene methode, soms de andere, afhankelijk van het land. In Duitsland, bijvoorbeeld, zijn de pil en het condoom bijna gelijkwaardig. Volgens een onderzoek uit 2018 van het BZgA (Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting) wordt het condoom populairder dan de pil, vooral bij jongeren van 18 tot 29 jaar, en is het nu al anticonceptiemiddel nummer één. Vooral jongere mensen willen waarschijnlijk niet langer het risico van bijwerkingen lopen wanneer zij hormonen in de vorm van de pil slikken. Het percentage condoomgebruikers in deze leeftijdsgroep is in vergelijking met 2011 met 7 procentpunten gestegen tot 58 procent, terwijl het percentage pilgebruikers in dezelfde periode met 16 procentpunten is gedaald.

Volgens de BZgA-enquête van 2018 speelden de volgende anticonceptiemethoden anders nog steeds een rol in Duitsland:

  • IUD met 10% aandeel
  • Sterilisatie van mannen met 3% aandeel
  • Kalendermethode met 3% aandeel
  • Vrouwelijke sterilisatie met 2% van het totaal
  • Temperatuurmethode met 2% aandeel
  • Vaginale ring/nuvaring met 2% aandeel

In het algemeen is er een groeiende belangstelling voor hormoonvrije voorbehoedsmiddelen en de trend gaat duidelijk steeds meer in de richting van condooms.

Welke andere voorbehoedsmiddelen zijn wereldwijd beschikbaar?

Wereldwijd staan de pil en het condoom respectievelijk op de tweede en derde plaats van de anticonceptiemiddelen; in Europa en andere verwesterde landen in het bijzonder staan zij zelfs bovenaan de ranglijst. Het condoom en de pil zijn goed verkrijgbaar en hebben een lage prijs. In sommige landen zijn condooms onder bepaalde voorwaarden zelfs gratis of op recept verkrijgbaar.

Op internationaal niveau is sterilisatie van vrouwen helaas nog vaak de belangrijkste anticonceptiemethode; deze permanente methode wordt vaak gerechtvaardigd door het gebrek aan andere opties.

Naast het condoom en de pil hebben het spiraaltje en de driemaandelijkse injectie een echt relevant aandeel in de anticonceptiemethoden wereldwijd. Andere hormoonvrije of hormonale methoden, zoals de kalender- of temperatuurmethode, vaginale of hormonale ringen of coïtus interruptus spelen in een wereldwijde vergelijking slechts een ondergeschikte rol.

Alleen het condoom biedt dubbele bescherming

Bij alle genoemde voorbehoedsmiddelen is het belangrijk te weten dat alleen het condoom bescherming kan bieden tegen gevaarlijke seksueel overdraagbare aandoeningen, naast bescherming tegen ongewenste zwangerschappen. Optimale bescherming en het volle gevoel van condooms kunnen alleen worden bereikt met de juiste condoommaat. Als het condoom perfect past, glijdt er niets af en knelt of knijpt er niets.

Mister Size
Meer artikelen

Een condoom goed omdoen - hoe doe je dat zonder dat het vervelend is

Lees nu

Vriendschap+, vermenging, open relatie & polygamie - wat is dat toch met moderne relatiemodellen?

Lees nu

Het maakt niet uit hoe groot of klein - ik hou van mijn penis

Lees nu