Spring naar hoofd-inhoud

Wat is de Pearl Index - en waarom condooms goed zijn!

Als je je verdiept in voorbehoedsmiddelen en hun effectiviteit, zul je vroeg of laat de Pearl Index tegenkomen. Ontdek hier wat deze maatstaf betekent, hoe hij wordt berekend en wat de Pearl Index van condooms is!

Wat is de Pearl-Index?

De Pearl-Index is een maat voor de veiligheid van voorbehoedsmiddelen. Hoe lager de Pearl Index, hoe beter de anticonceptiemethode werkt.

Concreet geeft de Pearl-Index aan hoeveel van de 100 vrouwen binnen een jaar zwanger worden, ook al hebben ze een bepaald voorbehoedsmiddel gebruikt.

Hoe wordt de Pearl-Index berekend?

De Pearl Index kan worden berekend met de volgende formule:

((aantal zwangerschappen x 12 maanden) x 100) / (aantal vrouwen x gebruiksmaanden).

Een Pearl Index van 2 zou dus betekenen dat in een jaar 2 van de 100 vrouwen zwanger werden ondanks het gebruik van anticonceptie.

De waarde wordt echter meestal alleen geëxtrapoleerd naar 100 vrouwen en 1 jaar, zonder dat er daadwerkelijk zoveel vrouwen hebben deelgenomen aan een onderzoek over deze periode (zie rekenvoorbeeld).

Parelindex Rekenvoorbeeld: 85 vrouwen testen een nieuwe anticonceptiepil gedurende 6 maanden. 1 vrouw wordt zwanger ondanks het gebruik van de pil.

= ((1 zwangerschap x 12 maanden) x 100) / (85 vrouwen x 6 maanden gebruik) = 1200 / 510 = 2,35

Dit betekent dat de nieuwe pil een Pearl Index van 2,35 zou hebben.

Geëxtrapoleerd zouden 2,35 van de 100 vrouwen binnen een jaar zwanger zijn geworden als ze de nieuwe anticonceptiepil hadden gebruikt.

Waar komt de Pearl-Index vandaan?

De Pearl-index is in de jaren 1930 uitgevonden door de Amerikaanse statisticus Raymond Pearl en naar hem vernoemd. Het doel was om een eenvoudige methode te ontwikkelen om de effectiviteit van anticonceptiemiddelen te meten.

Hoe betrouwbaar is de Pearl-index?

De Pearl-index is een praktische maatstaf voor het oppervlakkig vergelijken van de anticonceptieve bescherming van verschillende anticonceptiemiddelen. Er moet echter niet blindelings op worden vertrouwd, omdat er niet of nauwelijks rekening wordt gehouden met belangrijke factoren die een grote invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Niet meegenomen in de Pearl Index:

  • Leeftijd van de vrouwen (de vruchtbaarheid neemt af met toenemende leeftijd).
  • In het algemeen, individuele, genetisch bepaalde vruchtbaarheid
  • Leefgewoonten van de vrouw (bijv. dieet, roken)
  • Seksuele activiteit/frequentie van geslachtsgemeenschap
  • Ziekten of medicatie

Theoretisch zou een fabrikant van anticonceptiemiddelen een Pearl Index-onderzoek kunnen uitvoeren en alleen vrouwen laten deelnemen die een seksueel abstinent leven leiden, d.w.z. die helemaal geen geslachtsgemeenschap hebben.

Natuurlijk zou de Pearl-Index dan 0 zijn, omdat geen enkele vrouw zwanger zou worden tijdens zijn onderzoek. Hij kan dan zijn voorbehoedsmiddel aanprijzen met het geweldige resultaat, hoewel dit eigenlijk vervalst is.

We moeten ook niet vergeten dat de Pearl Index alleen de bescherming tegen conceptie meet. Of en in welke mate het betreffende voorbehoedsmiddel ook tegen soa's beschermt, wordt buiten beschouwing gelaten.

Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat beschermt tegen soa's - en het is hormoonvrij!

Het condoom heeft een Pearl Index van 2 tot 12, afhankelijk van of er toepassingsfouten worden gemaakt.

Tips voor het juiste gebruik van condooms

Waarom het condoom nog steeds een allrounder is op het gebied van anticonceptie: In tegenstelling tot de pil, het spiraaltje en co. beschermt het condoom ook tegen soa's zoals hiv en gonorroe. Daarom moet je een condoom niet achterwege laten, zeker niet voor gelegenheidskennissen en onenightstands. Maar condooms hebben ook hun voordelen in langdurige partnerschappen en relaties: Je hoeft geen hormonale voorbehoedsmiddelen te gebruiken, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben zoals bloedingsstoornissen, misselijkheid, trombose en depressie.

Met de juiste condoomgrootte voel je het condoom nauwelijks.

Waarom doen veel mensen het nog steeds zonder condoom? Vooral mannen klagen vaak over een verlies aan gevoel of vinden het condoom vervelend. In de meeste gevallen wordt echter gewoon de verkeerde condoommaat gebruikt, waardoor het condoom afglijdt, knelt of zelfs insnoert.

Met de juiste condoommaat past alles: het condoom om de penis en dus ook het gevoel tijdens de seks. Ontdek hier welke maat condoom jij nodig hebt en koop jouw perfecte MISTER SIZE condoom, bijvoorbeeld in een praktische proefset.

Koop nu condooms

Mister Size
Meer artikelen

Een condoom goed omdoen - hoe doe je dat zonder dat het vervelend is

Lees nu

Vriendschap+, vermenging, open relatie & polygamie - wat is dat toch met moderne relatiemodellen?

Lees nu

Het maakt niet uit hoe groot of klein - ik hou van mijn penis

Lees nu