Spring naar hoofd-inhoud

Zijn er temperaturen die gevaarlijk zijn voor condooms?

Hoe verdragen condooms warmte en kou? Wat gebeurt er als condooms in de zomer te warm of in de winter te koud zijn bewaard? Ontdek alle details over de juiste temperaturen voor condooms in dit artikel.

Condooms in de zomer

In principe mogen condooms gedurende een langere periode slechts worden bewaard bij temperaturen tot maximaal 30°C. Uiteraard kan dit in hartje zomer soms een uitdaging zijn. Bewaar condooms ook niet gedurende lange tijd in direct zonlicht. Kortstondige opslag gedurende 3-4 dagen in extreme hitte tot 40°C, bijvoorbeeld tijdens vervoer per post, in uw auto of in een pakstation, is echter zonder problemen mogelijk. Dus ook in de zomer kunt u uw condooms online bestellen of zonder zorgen meenemen op reis. Als er een langere hittegolf is en je flat bijvoorbeeld onder het dak staat en meer een broedmachine wordt, kun je je condooms ook in de koelkast bewaren, want dat is niet schadelijk voor ze.

Als condooms te lang in de felle zon of in de hitte worden bewaard, wordt het latex na verloop van tijd steeds brozer en kan het sneller scheuren. Als je je condooms in de zomer lange tijd in het handschoenenkastje van je auto hebt laten liggen, is het beter ze niet meer te gebruiken. Je portefeuille of handtas is ook geen goede plaats om condooms in te bewaren, omdat ze in de zomer vaak erg warm worden.

Overigens: ook de anticonceptiepil heeft in de zomer een temperatuurprobleem. Hij mag ook niet boven de 30 graden Celsius worden bewaard, anders kan de werking van de pil als anticonceptiemiddel verloren gaan.

Condooms in de winter

Kunnen condooms vorst verdragen? Ja, dat kunnen ze wel. Lage temperaturen en zelfs vorst schaden condooms op geen enkele manier. De houdbaarheid van condooms wordt noch negatief noch positief beïnvloed. De houdbaarheidsdatum blijft geldig zoals vermeld op de verpakking, zelfs als uw condooms in de winter enkele dagen bevroren zijn, bijvoorbeeld omdat u ze online hebt besteld.

Conclusie - hoe moeten condooms worden bewaard?

Bewaar je condooms op een koele, droge plaats en uit het zicht van licht; de condoomverpakkingen bieden een goede bescherming tegen licht. Bij normale temperaturen onder de 30 graden Celsius hoeft u zich geen zorgen te maken. Als zich een hittegolf aankondigt en het in uw huis gedurende langere tijd te warm is, kunt u de koelkast gebruiken. Korte periodes van hogere warmte tijdens het vervoer zijn echter niet schadelijk voor het condoom.

Meer vragen over Mister Size condooms kunt u vinden in onze FAQ's:

Mister Size
Meer artikelen

Goede seks hoeft niet perfect te zijn

Lees nu

De pil - echt de juiste manier om gelijkheid in seks te bereiken?

Lees nu

Condooms en glijmiddel - zodat de seks op rolletjes loopt

Lees nu