Spring naar hoofd-inhoud

De pil - echt de juiste manier om gelijkheid in seks te bereiken?

Toen in de jaren zestig de eerste anticonceptiepil op de markt kwam, werd deze al snel een symbool van zelfbeschikking en gelijkheid van de vrouw. Want eindelijk kon ze volledig onafhankelijk van haar man beslissen of ze kinderen wilde of niet. In dit opzicht, een groot ding. Maar wat ooit begon als een bevrijdende klap zet veel vrouwen vandaag onder druk: wanneer de hormonale ingreep plots helemaal niet meer aanvoelt als zelfbeschikking en er geen echte alternatieven meer zijn.

Waarom het voor vrouwen en mannen de moeite waard is om eindelijk iets te veranderen en samen na te denken over anticonceptie in de toekomst:

Is anticonceptie een zaak voor vrouwen?

Omdat de pil een van de veiligste en eenvoudigste methoden van anticonceptie is, is het op veel plaatsen voor vrouwen vanzelfsprekend geworden zich goed voor te bereiden. Menig man is hier waarschijnlijk blij mee, omdat hij misschien ervaringen heeft gehad waarbij condooms (verkeerd gebruikt) het gevoel aanzienlijk verminderden of zelfs barstten. En trouwens, als menig jongedame lang voor haar eerste seksuele ervaring de pil slikt om haar acne onder controle te krijgen - wat zou daar dan mis mee zijn? Maar afgezien van het feit dat een condoom alleen al om besmettingsredenen in veel situaties de hoogste prioriteit zou moeten hebben: Is anticonceptie echt een taak voor vrouwen? Want ook al lijkt de pil op het eerste gezicht nog zo eenvoudig, ze heeft ook tal van nadelen - van stemmingswisselingen tot lichamelijke stoornissen tot het volledig verdwijnen van het seksuele verlangen.

Neem de tijd om alternatieven te overwegen.

Als u als vrouw of uw partner niet bepaald tot de vrouwen behoort die de pil jarenlang zonder bijwerkingen kunnen slikken, of als hormonale anticonceptie gewoon geen optie meer is, moet u even de tijd nemen om u te informeren over alternatieven. Helaas bestaat er geen perfecte anticonceptiemethode - ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Maar er zijn veel opties en uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat het beste bij hem past. Het is belangrijk dat u zelf de beslissing neemt voor alles wat met uw lichaam te maken heeft. Afgezien van sterilisatie en condooms, wordt anticonceptie bijna uitsluitend door de vrouw zelf gegeven en vergt zij soms een aanzienlijke lichamelijke ingreep (b.v. met het koperspiraaltje of de 3-maandelijkse injectie). Het belangrijkste bij anticonceptie: je moet volledig achter je methode staan en je er goed bij voelen.

Beslis samen over de anticonceptiemethode

Jezelf informeren en samen beslissen betekent verantwoordelijkheid nemen voor beide partners. Alle anticonceptiemiddelen hebben hun voor- en nadelen. Wat vooral in het voordeel van condooms spreekt: veel vrouwen herontdekken hun libido na het stoppen met hormonale anticonceptiemiddelen. Een leuk neveneffect waar beide partners van profiteren!

Het wondermiddel: samen verantwoordelijkheid nemen

Het feit dat de beslissing over het eigen lichaam altijd bij jezelf ligt, sluit gezamenlijke beslissingen natuurlijk niet uit. Het beste is als jullie je allebei op je gemak voelen met de nieuwe anticonceptiemethode en samen de verantwoordelijkheid nemen. Hier is het de moeite waard om nog eens over het condoom na te denken. Omdat hier zowel de vrouw als de man het voortouw kunnen nemen en beiden even verantwoordelijk zijn voor anticonceptie. U kunt ze gewoon om beurten kopen en zelf beslissen of u naar uw plaatselijke winkel gaat of ze online bestelt - de kosten en de (kleine) moeite worden zo eerlijk verdeeld. U hoeft vooral niet naar de dokter en u hoeft niets te doen waar u zich zorgen over zou kunnen maken. En wat eventuele problemen met condooms betreft, geen nood: als je eenmaal de juiste condoommaat hebt gevonden, zijn de wijdverspreide nadelen niet meer dan ongegronde uitvluchten. Alles past perfect en je kunt genieten van intense en veilige seks.

Vaardig combineren van anticonceptiemethoden - bijv. NFP + condoom

Natuurlijk kunt u ook verschillende anticonceptiemethoden combineren. Natuurlijke gezinsplanning (NFP), bijvoorbeeld, is een opwindend concept waarbij een vrouw aan de hand van de signalen van haar lichaam kan zeggen wanneer zij ongeveer ovuleert. Daartoe meet zij elke ochtend haar lichaamstemperatuur en meerdere malen per dag het zogenaamde baarmoederhalsslijm. Op lange termijn resulteert dit in een maandelijks venster van ongeveer 12 tot 14 dagen rond de vruchtbare fase, wanneer contraceptie met een condoom belangrijk is. Op de andere dagen kunt u zonder een extra voorbehoedsmiddel. Natuurlijk is een condoom nog steeds geschikt als bescherming tegen ziekten - daarom is NFP vooral geschikt voor seks in langdurige relaties. Als NFP met absolute toewijding wordt uitgevoerd, wordt het beschouwd als even veilig als de pil. Voordat u deze of andere methoden uitprobeert, moet u zich echter altijd uitvoerig informeren over de bijbehorende risico's, zodat u altijd aan de veilige kant staat.

Eindelijk weer genieten van geweldige seks

Als u de pil hebt geslikt en nu overschakelt op een andere anticonceptiemethode, zal dat waarschijnlijk merkbaar zijn - op een zeer positieve manier. Veel vrouwen hervinden plotseling hun libido en voelen een verlangen naar seks dat ze helemaal vergeten waren. Dit kan uw relatie zelfs een heel nieuw leven inblazen, dat u gerust mag meenemen. Je verdient tenslotte goede seks. Omdat gelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid erg sexy kunnen zijn.

Mister Size
Meer artikelen

Maak er meer van. Met seksfantasieën in je persoonlijke hoofd bioscoop

Lees nu

Eén zoals geen - wat de verschillende penisvormen inhouden

Lees nu

Hebben mensen minder seks vandaag de dag?

Lees nu