Spring naar hoofd-inhoud

Alternatieven voor glijmiddel - Wat is de beste vervanging?

Eén eetlepel olijfolie kan schadelijker zijn voor een condoom dan 18 liter lucht die erin wordt gepompt. Ontdek waarom dit zo is en welke populaire glijmiddelalternatieven je beter in de keuken kunt laten staan.

Glijmiddel - Wat als er geen glijmiddel beschikbaar is op het juiste moment?

Glijmiddel op siliconenbasis, op waterbasis, verwarmend, tintelend of organisch - er is nu een breed scala aan glijmiddelen. Of het nu om medische redenen is of voor een extra dosis plezier, er is voor elke behoefte het juiste glijmiddel.

Maar wat gebeurt er als je je te laat realiseert dat de beproefde tube al leeg is? We hebben populaire huismiddeltjes en alternatieven onder de loep genomen om de beste vervanging te vinden.

Het hangt af van het soort seks dat je hebt

Oraal, vaginaal, anaal en met of zonder condoom: deze factoren beïnvloeden of een bepaald middel wel of niet gebruikt kan worden als vervanging.

Voedingsmiddelen zoals honing zijn een populair glijmiddelalternatief voor orale bevrediging. Smeer het gewoon op de gewenste lichaamsdelen en de zoete smaak nodigt letterlijk uit tot genot. Zoenen en strelen worden een heel nieuw liefdesavontuur met de goudkleurige lekkernij.

Honing kan meestal zonder problemen worden aangebracht op de uitwendige intieme delen van zowel mannen als vrouwen. Een Egyptische studie heeft zelfs aangetoond dat een mengsel van yoghurt en honing effectief kan zijn tegen vaginale schimmel.

Intolerantie kan natuurlijk niet worden uitgesloten. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je beter een glijmiddel met smaakstof gebruiken, omdat dit speciaal is ontwikkeld voor de intieme zone.

Als er ook penetrerende vaginale gemeenschap plaatsvindt, is het over het algemeen beter om het eten in de keuken te laten staan. Dit komt omdat slijmvliezen vaak erg gevoelig reageren op vreemde stoffen.

De gevoelige vaginale flora

Een van de redenen hiervoor is dat de vaginale slijmvliezen sterk en onvoorspelbaar reageren op veranderingen in de pH-waarde. De pH-waarde is een maat die de relatieve zuurgraad of alkaliteit van een oplossing beschrijft.

De vagina is een gevoelige omgeving die afhankelijk is van een natuurlijk evenwicht van micro-organismen en vloeistoffen. Een gezonde vaginale omgeving heeft normaal gesproken een pH-waarde van 3,8 tot 4,5, wat licht zuur is.

Als je huismiddeltjes gebruikt zoals vochtinbrengende crème of verschillende oliën die niet zijn aangepast aan de vrouwelijke vaginale flora, kunnen ze de pH veranderen en leiden tot schimmel, irritatie en infectie. Ingrediënten zoals parfum kunnen de intieme zone ook irriteren en een hevig branderig gevoel veroorzaken. Dit geldt vooral voor massageoliën die niet expliciet gelabeld zijn als 2-in-1 producten.

Kokosolie als glij-alternatief

Pure kokosolie is een uitzondering: het wordt niet alleen goed verdragen, maar kan ook worden gebruikt voor intieme verzorging. Net als honing werkt kokosolie als een natuurlijk middel tegen vaginale schimmel.

Kokosolie kan ook worden gebruikt om de anale zone te verzorgen. Het is dus een praktische glijmiddelvervanger voor vaginale of anale geslachtsgemeenschap. Je moet er wel rekening mee houden dat het glijmiddel sneller zal slijten dan bij een echt (anaal) glijmiddel. Daarnaast mag kokosolie nooit gebruikt worden met latex condooms, omdat condooms poreus worden door vetten en oliën.

Hetzelfde geldt voor melkvet: tot op de dag van vandaag raden sommige gynaecologen aan om als verzorging een klein beetje melkvet te gebruiken in de intieme zone. Het zou dus gebruikt kunnen worden als vervanging voor glijmiddel. Melkvet heeft echter ook een zeer hoog vetgehalte, wat zeer schadelijk kan zijn voor latex condooms.

Zijn er andere glijmiddelalternatieven voor anale seks?

Voldoende glijmiddel is een must voor anale seks, omdat de slijmvliezen in de anus lang niet zoveel vocht kunnen produceren als die in de vagina. Droge anale seks kan leiden tot ernstige pijn en irritatie voor alle betrokkenen. Anders dan in sommige pornofilms kom je hier niet ver met een beetje spuug, omdat dat snel uitdroogt en nauwelijks glijmiddel levert.

Vettige substanties zoals slaolie en vaseline doen hier ook meer kwaad dan goed. De anale slijmvliezen zijn net zo gevoelig als de vaginale slijmvliezen en raken snel geïnfecteerd.

Er zijn talloze glijmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor anale seks. Deze glijden meestal langer en intensiever dan normale glijmiddelen. Het is daarom aan te raden om het anale avontuur uit te stellen en van tevoren een geschikt glijmiddel aan te schaffen.

Condooms - Waarom kan ik geen huismiddeltjes gebruiken zoals kokosolie, melkvet of lotion?

Volgens ISO 4074 moet een condoom 18 liter lucht kunnen bevatten zonder te barsten. Een beetje crème of olie kan toch geen kwaad?

Helaas niet! Vette of olieachtige stoffen zoals kokosolie, olijfolie, vaseline en vochtinbrengende crèmes richten juist veel schade aan. Om te begrijpen waarom deze stoffen zo gevaarlijk zijn voor condooms, moet je eerst begrijpen hoe een condoom wordt gemaakt.

Gewone condooms, die niet latexvrij zijn, zijn gemaakt van natuurlijk rubberlatex. Dit wordt vooraf gevulkaniseerd. Dit betekent dat het rubber onder druk en warmte wordt gemengd met een beetje zwavel. Hierdoor ontstaan zwavelbruggen, oftewel veel kleine verbindingen in het materiaal. De chemische reactie zorgt ervoor dat het materiaal zacht en elastisch wordt.

Ongevulkaniseerd rubber zou een hardnekkige consistentie hebben, breken als het koud is en smelten als het heet is. Dit maakt het volledig ondenkbaar als materiaal voor autobanden, schoonmaakhandschoenen of condooms.

Minerale oliën en vetten kunnen echter deze chemische zwavelbruggen in het rubber aantasten en de structuur van het materiaal aantasten. Dit komt ook doordat natuurrubber sterk zwelt in minerale oliën en vetten. Als deze bruggen breken, wordt het rubber en dus het condoom poreus en ontstaan er kleine beschadigingen en microscheurtjes.

Overigens vervangen deze zwavelbruggen zichzelf na verloop van tijd tot zuurstofbruggen, wat het rubber ook beschadigt. Daarom gaan condooms niet eeuwig mee, maar meestal maar ongeveer 5 jaar. UV-licht, vocht, lucht en andere omgevingsfactoren kunnen het proces echter versnellen, daarom is de juiste opslag van condooms ook belangrijk.

Daarom raden we je aan om alleen glijmiddel op waterbasis voor condooms te gebruiken en geen huismiddeltjes of alternatieve producten.

Waar moet ik op letten met glijmiddel in het algemeen?

Glijmiddelen zijn eigenlijk heel weinig veeleisend, maar er zijn 3 punten waar je rekening mee moet houden:

  1. Het glijmiddel kan gebruikt worden voor het gewenste doel, d.w.z. het is toy- of condoomveilig indien nodig.
  2. Net als condooms moeten glijmiddelen op een koele, droge en donkere plek worden bewaard. Een kastje of nachtkastje is een goede plek om ze te bewaren.
  3. De houdbaarheidsdatum is nog niet verstreken. Niet alle glijmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum, maar als dat wel zo is, mag die niet overschreden worden.

Ik heb geen glijmiddel op waterbasis - kan ik condooms gebruiken met glijmiddel op siliconenbasis?

Helaas wordt het hier net zo chemisch, omdat condooms meestal van tevoren al voorzien zijn van een laagje glijmiddel op siliconenbasis. Onze MISTER SIZE condooms zijn bijvoorbeeld gecoat met hoogwaardige, pure siliconenolie (dimethicone).

Het probleem: er zijn verschillende soorten siliconenolie. Als je een glijmiddel op siliconenbasis gebruikt, kan de siliconenolie in het glijmiddel verschillen van die van de condoomcoating.

Als je twee verschillende siliconenoliën combineert, treedt er een chemische reactie op die het condoom poreus kan maken. Glijmiddelen op siliconenbasis mogen daarom alleen met condooms gebruikt worden als de compatibiliteit met latex condooms duidelijk op de verpakking vermeld staat.

Hoe zit het met glijmiddelen op siliconenbasis voor seksspeeltjes?

Glijmiddel op siliconenbasis is een geweldig aanvullend product voor glazen of plastic speeltjes. Het wordt echter sterk afgeraden voor siliconen speeltjes, omdat de vaste siliconen van het speeltje en zelfs pure siliconenolie twee verschillende materialen zijn. Wanneer vaste siliconen in contact komen met siliconenolie, treedt er ook een chemische reactie op die de vaste siliconen kan aantasten en beschadigen.

Dit komt omdat siliconenolie een soort oplosmiddel is voor vaste siliconen en deze broos maakt. Daarom ben je aan de veilige kant als je alleen glijmiddelen op waterbasis gebruikt voor speeltjes.

Conclusie: Het is beter om het juiste glijmiddel te gebruiken in plaats van achteraf spijt te krijgen.

Experimenten in bed: Je bent altijd welkom om te experimenteren met standjes en sekspraktijken, maar je moet voorzichtig zijn met het gebruik van huismiddeltjes als glijmiddel. Crèmes, bakoliën en lotions maken je huid misschien fluweelzacht, maar ze kunnen de slijmvliezen in de intieme zone irriteren en infecties bevorderen.

Dus als een product niet speciaal voor de genitaliën is ontwikkeld, kun je het beter uit de buurt van dit gevoelige gebied houden. Het gebruik van condooms kan erg gevaarlijk zijn: oliën en vetten zorgen ervoor dat de natuurlijke rubberlatex opzwelt, waardoor de veiligheid snel afneemt.

Glijmiddelen zijn nu (bijna) overal verkrijgbaar: in supermarkten, apotheken, drogisterijen, benzinestations en online winkels. Hoewel het vervelend is als je de hete liefdesdaad moet uitstellen vanwege een ontbrekende of lege tube, is het nog vervelender om met een schimmelinfectie bij de dokter te zitten.

De MISTER SIZE biologische glijgel als allround talent

Vooral voor mensen die het veilig en ongecompliceerd willen, is een hoogwaardig glijmiddel op waterbasis zoals MISTER SIZE Organic Lubricant de juiste keuze.

Het kan zonder problemen worden gebruikt met speeltjes en condooms en is dankzij de langdurige smering ook geschikt voor anale seks. In tegenstelling tot veel vervangende producten hoef je geen rekening te houden met irriterende ingrediënten, chemische reacties of conformiteit van materialen - je hoeft het alleen maar aan te brengen en het natte plezier kan beginnen!

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE Organische Glijmiddel

Ontdek nu - De organische glijgel op waterbasis van Mister Size past perfect bij het condoom, net zoals het condoom bij jou past.

Mister Size
Meer artikelen

Goede seks hoeft niet perfect te zijn

Lees nu

De pil - echt gelijke rechten tijdens de seks?

Lees nu

Condooms en glijmiddel: dit is hoe seks gaat als een klok

Lees nu