Spring naar hoofd-inhoud

Hormoonvrije anticonceptie voor vrouwen, de beste methoden

In dit artikel kom je meer te weten over hormoonvrije anticonceptiemiddelen en anticonceptiemethoden die voor jou als vrouw beschikbaar zijn. U krijgt ook inzicht in hoe de methoden werken, hoeveel ze kosten en hoe veilig ze zijn.

Om de veiligheid aan te geven, gebruiken we de Pearl-index. Dit geeft aan hoeveel vrouwen zwanger zijn geworden als zij de anticonceptiemethode gedurende 1 jaar regelmatig hebben gebruikt. Een Pearl-index van 15 betekent dat 15 van de 100 vrouwen in één jaar zwanger zijn geworden met deze methode.

Welke anticonceptiemethoden zijn er voor vrouwen?

In tegenstelling tot de anticonceptiemethoden voor mannen is er voor vrouwen een hele reeks anticonceptiemiddelen beschikbaar. Over het geheel genomen kunnen ze in 4 verschillende categorieën worden onderverdeeld:

Hormonale anticonceptiemethoden: Bij deze anticonceptiemethoden worden de lichaamseigen oestrogenen en progestagenen op verschillende manieren toegediend. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam denkt dat je zwanger bent, waardoor je niet meer zwanger kunt worden.

Chemische anticonceptiemiddelen: Kortom, chemische anticonceptiemiddelen zoals anticonceptiegels of -crèmes doden het sperma of maken het onmogelijk om te bewegen. Deze zaaddodende middelen mogen alleen in combinatie met andere anticonceptiemiddelen worden gebruikt, omdat ze op zichzelf te onveilig zijn.

Mechanische anticonceptiemethoden: Deze omvatten vrouwencondooms, baarmoederhalsdoppen of koperen anticonceptiemiddelen. Deze anticonceptiemiddelen creëren een barrière waar sperma niet doorheen kan dringen.

Natuurlijke anticonceptiemiddelen: Deze categorie van anticonceptiemethoden zonder hormonen omvat de temperatuurmethode of de kalendermethode. In principe is het doel van deze methoden om uw lichaam te controleren om uw vruchtbare dagen te bepalen.

Natuurlijke anticonceptie

Momenteel zijn er 5 verschillende natuurlijke anticonceptiemethoden die je kunt gebruiken om hormoonvrije anticonceptie te krijgen. Het mooie is dat ze bij correct en regelmatig gebruik heel veilig kunnen zijn.

Bovendien melden veel vrouwen dat deze methoden hen hebben geholpen hun cyclus en lichaam beter te begrijpen en waar te nemen.

Alleen al daarom kan het de moeite waard zijn een of meer methoden te proberen.

Het is belangrijk te onthouden dat u zich niet alleen op de dag van de eisprong van geslachtsgemeenschap moet onthouden of andere anticonceptiemethoden zoals condooms moet gebruiken. Sperma kan tot 4 dagen in de baarmoeder overleven. Dit betekent dat je minstens 5 dagen onthouding of bescherming moet plannen.

Natuurlijke anticonceptie met de kalendermethode

Anticonceptie met de kalendermethode is een van de oudste methoden van natuurlijke anticonceptie. Ze werd bijna gelijktijdig ontwikkeld door de gynaecologen Kyusaku Ogino en Hermann Knaus in de jaren 1920, vandaar dat de methode ook bekend staat als de "Knaus-Ogino-methode".

Het enige wat u nodig hebt om de kalendermethode te gebruiken is een fietskalender of fietsdagboek.

Het is belangrijk dat u uw cyclus ongeveer 6 maanden observeert en documenteert voordat u begint te rekenen. Is je cyclus regelmatig? Regelmatig afwijkend of onregelmatig?

In principe gaat de methode uit van een cyclus van 28 dagen, met een eisprong na 14 dagen.

U kunt hier meer lezen over hoe de berekening werkt.

Kosten: Vanaf ongeveer 6 euro voor een fietskalender, maar het werkt met elke kalender.

Parelindex: 9 van 100

Cervicale methode in plaats van de pil

Bij de baarmoederhalsmethode moet je de baarmoederhals of os voelen. Dit komt omdat het verandert tijdens je menstruatiecyclus. Onmiddellijk na de menstruatie voelt de baarmoederhals stevig en gesloten aan. Het is ook dichter bij de ingang van de vagina.

Tijdens de vruchtbare dagen is de baarmoederhals zacht (als lippen) en licht open. Bovendien zit het nu verder in het lichaam.

Deze methode kan goed worden gecombineerd met de volgende natuurlijke anticonceptiemethoden.

Kosten: Gratis

Parelindex: 3 tot 23 van 100

Anticonceptie door waarneming van baarmoederhalsslijm

De baarmoederhalsslijmmethode, ook wel de Billingsmethode genoemd, werkt op een vergelijkbare manier als de baarmoederhalsmethode.

Het baarmoederhalsslijm verandert tijdens de cyclus van klonterig en stroperig na de menstruatie, naar melkachtig-wolkachtig vlak voor de eisprong. Hoe dichter je bij de eisprong komt, hoe vloeibaarder en helderder je baarmoederhalsslijm wordt.

Op de meest vruchtbare dagen kun je draden trekken met het slijm tussen je vingers.

Om de baarmoederhalsslijmmethode te gebruiken, moet u elke dag de hoeveelheid, de kleur en de consistentie testen en registreren. Als de hoeveelheid baarmoederhalsslijm in korte tijd toeneemt, kun je verwachten dat je binnen 2 tot 3 dagen ovuleert.

Kosten: Gratis

Parelindex: 15 van 100

Hormoonvrije anticonceptie met de temperatuurmethode

Bij deze methode moet je na het opstaan je lichaamstemperatuur meten met een thermometer, ook wel basale lichaamstemperatuur genoemd.

Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met een paar tienden van een graad, waar hij blijft tot de menstruatie en dan weer daalt.

Omdat uw lichaamstemperatuur ook kan worden beïnvloed door stress of ziekte, moet u deze methode altijd combineren met andere methoden, zoals de Billingsmethode.

Sommige fitnesstrackers bieden al functies voor het continu meten van de lichaamstemperatuur. Bijvoorbeeld Fitbit of Oura.

Kosten: Afhankelijk van het product, tussen 2 en 399 euro.

Parelindex: 0,8 tot 3 van 100

Anticonceptie met de symptothermische methode

De symptothermische anticonceptiemethode is een combinatie van de temperatuurmethode, de baarmoederhalsslijmmethode en eventueel de baarmoederhals- of kalendermethode.

Door de verschillende methoden te combineren, kunt u een betrouwbaardere voorspelling doen van uw vruchtbare dagen.

Kosten: 2,- tot 399,- Euro, eventueel lopende kosten voor Apps

Parelindex: 0,4 van 100

Koperen spoel, koperen ketting of koperen bal voor langdurige anticonceptie

Het grote voordeel van koperen anticonceptiemiddelen is dat ze eenmalig door uw gynaecoloog worden ingebracht en dat u ze tot 5 jaar lang kunt gebruiken. Elke 6 maanden moet je gecontroleerd worden of alles nog op zijn plaats zit, en dat is het.

Het koper beschadigt het sperma en zorgt ervoor dat het niet meer kan bewegen. Bovendien verandert de baarmoederhals, waardoor het voor het sperma ook veel moeilijker of onmogelijk wordt om door te dringen.

Het nadeel van deze hormoonvrije anticonceptiemiddelen is dat ze uiterst pijnlijk zijn om in te brengen en te verwijderen. In sommige gevallen kunnen ze ook zwaardere menstruatiebloedingen en ongemak veroorzaken.

Kosten: ongeveer 120 tot 400 euro.

Parelindex: 0,4 tot 1 van 100

Pessarium of baarmoederhalskapje voor anticonceptie zonder hormonen

Deze twee hormoonvrije anticonceptiemethoden zijn technische anticonceptiemiddelen voor vrouwen. Het zijn siliconen schijven met een veerring erin. Het pessarium of baarmoederhalskapje kan tot 2 uur voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht om het sperma tegen te houden.

De anticonceptiemiddelen vormen dus een barrière voor de baarmoederhals, die verder kan worden versterkt door het aanbrengen van zaaddodende middelen zoals anticonceptiegels of -crèmes.

Baarmoederhalskapjes kunnen zich zelfs iets vastzetten aan de baarmoederhals, waardoor ze strakker aansluiten.

De nadelen van deze alternatieven voor de pil zijn dat ze minstens 8 uur na de seks in de vagina moeten blijven. Ze moeten ook speciaal door gynaecologen worden aangemeten. Bovendien kunnen ze leiden tot ongewenste zwangerschappen als ze verkeerd worden ingebracht, en ze beschermen ook niet tegen soa's.

Kosten: ongeveer 31 tot 70 euro plus de anticonceptiegels of -crèmes van ongeveer 10 tot 15 euro per tube.

Parelindex: 1 tot 20 van 100

Vrouwencondooms als alternatief voor de pil

Vrouwencondooms zijn vergelijkbaar met mannencondooms. Om het te gebruiken moet je een uiteinde in de vagina steken en op zijn plaats houden. Het tweede uiteinde blijft aan de buitenkant en bedekt de vulva-lippen. De penis blijft bedekt met deze latex huid, die al het sperma opvangt.

Een ander voordeel van femidoms is dat ze je ook beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Helaas zijn er ook nadelen. Ze kunnen kraken als je ze gebruikt, ze kunnen wegglijden en ze zijn niet per se gemakkelijk te gebruiken.

Kosten: Van ongeveer 8,50 tot 10,50 per pakje.

Parelindex: 5 tot 25 van 100

Condooms voor veilige anticonceptie

Als alternatief voor femidoms zijn er natuurlijk condooms die door de man worden gedragen.

Toegegeven, ze zijn geen voorbehoedsmiddel voor jou als vrouw in die zin, maar ze zijn toch een hormoonvrij alternatief dat gemakkelijk te gebruiken en te krijgen is.

Om er de meeste veiligheid en plezier aan te beleven, moet u (of uw partner) ervoor zorgen dat u de juiste condoommaat gebruikt.

Hoe u of uw partner de perfecte condoommaat kan vinden, leest u hier.

Kosten: Vanaf ongeveer 3,95 euro per pakje.

Parelindex: 2 tot 12 van 100

Sterilisatie - zonder hormonen, maar definitief

Sterilisatie is een hormoonvrije anticonceptiemethode voor vrouwen en mannen die geen kinderen meer willen. Hoewel vaak wordt geadverteerd dat sterilisatie kan worden teruggedraaid, is de kans op succes gering en zelfs als dat lukt, neemt de kans op een succesvolle zwangerschap af.

Bij deze methode worden uw eileiders geblokkeerd of doorgesneden. Dit voorkomt dat de eitjes naar de baarmoeder reizen, waardoor bevruchting onmogelijk wordt.

Kosten: ongeveer 600 tot 1.000 euro (gedekt door de ziektekostenverzekering als een doktersverklaring aangeeft dat sterilisatie noodzakelijk is).

Parelindex: 0,1 tot 0,3 van 100

Hoe veilig is coïtus interruptus als voorbehoedsmiddel?

Het gebruik van coïtus interruptus (ook wel de uittrekmethode genoemd) als anticonceptiemethode is een van de minst veilige anticonceptiemethoden.

Ongewenste zwangerschappen kunnen gemakkelijk voorkomen en het beschermt ook niet tegen de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen.

In principe houdt deze methode in dat de penis kort voor de zaadlozing uit de vagina wordt getrokken. Dit vereist echter veel zelfcontrole en er kan nog steeds sperma uit de penis komen vóór de ejaculatie.

De Pearl-index van 4 tot 18 zwangerschappen is slechts een schatting en ligt in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger.

Kosten: Gratis

Parelindex: 4 tot 18 van 100

Conclusie over hormoonvrije anticonceptie voor vrouwen

Er zijn veel verschillende hormoonvrije anticonceptiemethoden en anticonceptiemiddelen die je als vrouw kunt gebruiken in plaats van de pil, hormoonstaafjes of hormoonspiraaltjes. Om de beste methode voor u te vinden, raden wij u aan met een gynaecoloog te praten of de natuurlijke anticonceptiemethoden voor vrouwen te proberen.

Lees nu ons bericht over nieuwe en oude anticonceptiemethoden voor mannen als je nieuwsgierig bent naar wat er voor hen is.

Mister Size
Meer artikelen

Goede seks hoeft niet perfect te zijn

Lees nu

De pil - echt gelijke rechten tijdens de seks?

Lees nu

Condooms en glijmiddel: dit is hoe seks gaat als een klok

Lees nu